Zoeken
Kies uw taal

Griepvaccinatie

Ieder jaar rond half oktober en begin november wordt de griepvaccinatie uitgevoerd.
Als u tot een risicogroep behoort of voor 1 mei 2023, 60 jaar of ouder bent, ontvangt u de uitnodiging voor de griepvaccinatie per post thuis.
De vaccinaties worden dit jaar gegeven op:
Dinsdag 7 november 2023.
Locatie en tijd staat in uw uitnodiging vermeld die u in de maand oktober zal ontvangen.
Gelieve uw brief mee te nemen naar het vaccinatiespreekuur!
U krijgt de vaccinatie in uw bovenarm, wilt u daar met uw kleding rekening mee te houden?

Griep
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik beschermt u tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Hier leest u meer over de jaarlijkse griepprik.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan zal uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner en mocht u alsnog griep krijgen dan bent u vaak minder ernstig ziek. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep en u beschermt met de griepprik ook anderen.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen.

Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van het vaccin is elk jaar anders. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Soms verandert het virus of overheerst een ander virus. De griepprik werkt dan minder goed maar beschermt nog steeds.

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites:
Thuisarts.nl / Griep     RIVM / Griep

Pneumokokkenvaccinatie

Dit jaar krijgen de mensen met geboortejaar tussen 01-01-1957 en 31-12-1960 een uitnodiging voor de Pneumokokkenvaccinatie.
Pneumokokken zijn bacteriën die ziekten als longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Iedereen kan deze bacterie bij zich dragen maar hoeft niet ziek te worden. Deze bacterie wordt overgedragen door niezen, hoesten, zoenen, aanraken en/of inademen.
Dit vaccin beschermt tegen 23 meest voorkomende type bacteriën die een longontsteking kunnen veroorzaken en het werkt 5 jaar. Daarna is weer een herhaling van de vaccinatie noodzakelijk.

Heeft de pneumokokkenvaccinatie bijwerkingen?
Bijwerkingen kunnen eventueel zijn lichte koorts, spierpijn  en de plaats van de prik kan de eerste dag wat pijnlijk, rood of dik zijn en gaat meestal binnen  1 à 2 dagen over. Dit komt omdat het lichaam bezig is met het opbouwen van afweer.

De vaccinaties worden dit jaar gegeven op:
Dinsdag 7 november 2023.
Locatie en tijd staat in uw uitnodiging vermeld die u in de maand oktober zal ontvangen.
Gelieve uw brief mee te nemen naar het vaccinatiespreekuur!
U krijgt de vaccinatie in uw bovenarm, wilt u daar met uw kleding rekening mee te houden?

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites:
Thuisarts.nl / Pneumokokken      RIVM / Pneumokokken

Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.