Zoeken
Kies uw taal

Geneesmiddelen mee op reis

Geneesmiddelen mee op reis
Gebruikers van geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen kunnen deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hiervoor is een verklaring nodig.

Waarom is een verklaring nodig?
In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetsmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetsmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen is een verklaring  nodig. Waarschuwing: reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt is strafbaar. Op de website de website van het CAK staat alle informatie over reizen met medicijnen. Ook kunt u bellen naar: 0800 – 2108.

Wat zijn de opiumwetmiddelen?
Een opiumwetsmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetsmiddel. Opiumwetsmiddelen vallen onder de Opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Voor de complete lijsten I en II ga naar Het CAK

Welke verklaring is nodig?
Er bestaan twee verschillende verklaringen:

Zorg dat u alle informatie goed aanlevert bij de assistente van de huisarts, dan kunnen wij de verklaringen nader invullen/ondertekenen. De kosten hiervoor bedragen € 15,00 en heeft een verwerkingstijd van ongeveer 3 dagen.

Let op, de verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor Brochure over de regeling medicijnen mee op reis

De Schengelanden zijn:
België, Denemarken, Duitsland. Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden.
Bron: HetCAK.nl

Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.